Handla

Musikens kraft

Mer än 90% av världens befolkning lyssnar på musik. En stor del dessutom dagligen. Musik är med alla mått mätt en djupt integrerad del av våra liv. Vi vill att det ska förbli så i livets alla skeden.

Musik är mer än vardaglig underhållning. Läs här om musikens inverkan på människan.

LP-skivor och ett par hörlurar

Musik & Hälsa

Det finns många sätt som musiken påverkar människan. Här samlar vi det vi funnit genom många samtal med experter, samarbeten med forskare, att ha läst forskningsartiklar, och inte minst genom att själva studerat Joyvests effekter.

FORSKNING

Forskning på Joyvests effekter

Det finns många som redan forskat på musikens vida effekter, men vi vill ta det ett steg till. 

Att använda sig av Joyvest är mer än att lyssna på musik. Det är att vara ett med musiken. Den här unika musikupplevelsen som Joyvest tillåter är något vi med hjälp av akademin djupdykt i. Utöver nedanstående rapport pågår ett arbete för att göra ett flerårigt forskningsprojekt kring Joyvest.  

2020 genomfördes en studie ledd av Qarin Lood, Docent i arbetsterapi vid Göteborgs universitet och forskare vid centrum för åldrande och hälsa, AgeCap

Sammanfattning

  • Joyvest användes för att bryta stillasittande, men också för att minska oro
  • Det beskrevs hur personerna som använde Joyvest plötsligt gav uttryck för sin identitet och egna vilja.
  • Att använda Joyvest var också ett välkommet avbrott i vardagens uppgifter. Det skapade även glädje för personalen.
  • Även om Joyvest upplevdes enkel att använda, understryker rapporten utmaningen i att sätta nya saker i rutin, särskilt under en pandemi.

 

Ladda ner:

MUSIKTERAPI

Med rötter i musikterapi

Musikterapi är en evidensbaserad behandlingsform som bygger på musikens kraft att väcka motivation, skapa kontakt och starta en kommunikation. 

Utvecklingen av Joyvest och Lyckna Music & Care har skett i nära samarbete med musikterapeuter.

Läs intervjun med Lis Jacobsson, musikterapeut i Sundbybergs kommun, som var med och satte strukturen för dagens musikprofiler. 

Musik som spelas från en cielo

FYSIOTERAPI

All rörelse är god

Musik och rörelse ligger nära varandra, faktiskt även i vår hjärna. Den del av hjärnan som uppfattar rytm ligger bredvid bredvid det motoriska centrat.

Musik används i stor utsträckning inom fysioterapin. Se våra samtal med Towa Omnéus, leg. fysioterapeut i Göteborgs Stad.

ARBETSTERAPI

Vad betyder aktivitet för människan?

Aktivetet är ett grundläggande koncept för att förbättra en individs hälsa inom arbetsterapin. Joyvest används som en aktivitetsbaserad intervention vid rehabilitering.

Attendoboendet Södra Kapellgärdet i Uppsala har exempelvis använt Joyvest vid gångträning för personer med Parkinsons sjukdom.

TYNGD

En lugnande kram

Det är idag vedertaget att använda sig av tyngdprodukter så som tyngdtäcken, kragar och västar för att minska ex. oro, ångest och förbättra sömn.

Joyvest är fyllt av naturmaterial i form av småsten. Den totala vikten är 1.15kg. Genom dess armliknande design känns det lite som att bli omfamnad när man hänger Joyvest över axlarna. Detta hjälper till att sätta individen i fokus och skapa en känsla av kontroll.

Nyhet! Vi har släppt en dokumentärserie:
Vad är ett leende värt?