Handla

Nyheter & Artiklar

Här kan du läsa om vad som händer i och omkring Lyckna, men även i omsorgen som helhet. Vi skriver bland annat om musik, hälsa, aktivering och välfärdsteknik.

en kvinna med ett förstoringsglas över sitt leende
Nyheter

Vad är ett leende värt?

Vi på Lyckna är nyfikna på att höra vad en stund av glädje betyder för dig i din yrkesroll inom omsorgen. Vi vet att ni gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om våra medmänniskor och skapa positiva upplevelser varje dag.

Men vad betyder det egentligen för er att kunna skapa dessa stunder av glädje?

Läs mer »
Ett rum i färger för att symbolisera att vi behöver göra implementation av välfärdsteknik mer mänskligt
Opinion

Implementation av välfärdsteknik – en fråga om organisationskultur?

Äldreomsorgen möter stora utmaningar i en ökande efterfrågan på omsorg samtidigt som utbudet av omsorgspersonal minskar. Digitalisering och välfärdsteknik har setts som en dellösning och många olika lösningar har provats på kort tid. Men implementationen av välfärdsteknik har har varit svårt. Här förklarar jag min syn på varför och vad jag tror är det största motståndet.

Läs mer »
Tips

Statsbidrag för äldreomsorgen 2023 – använd stimulansmedel för exempelvis välfärdsteknik

I Sverige får kommuner stimulansmedel för att finansiera olika verksamheter och projekt som rör den offentliga sektorn, däribland får äldreomsorgen statsbidrag för välfärdsteknik. Det finns många olika riktade statsbidrag och dessa ändras från år till år. Det är svårt och tidskrävande att hålla sig á jour, men också att göra själva ansökan och uppföljningar. Här har vi samlat ett antal tips på riktade statsbidrag som kan nyttjas till välfärdsteknik som finns tillgängliga för år 2023. Vi ger också tips på hur du kan hålla reda på vilka statsbidrag som finns tillgängliga för framtiden.

Läs mer »
Människor som dansar, munnar som sjunger och saxofoner som spelar musik
Inspiration

Vikten av att ha flera olika hjälpmedel för aktivering

För att aktivering ska bli av krävs ett personcentrerat förhållningssätt där intressen, förmågor, levnadsberättelsen mm. tas i beaktande. I detta inlägg skriver vi om vikten av att ha flera olika hjälpmedel för aktivering. Det finns idag som tur är en uppsjö av välfärdsteknik för aktivering!

Läs mer »
Dam dansar med sin Joyvest på ett Vardaga äldreboende
Inspiration

Sittgympa för äldre – tips på program

Idag tänkte jag skriva om en form av träning som passar perfekt för äldre personer: sittgympa. Sittgympa är en form av träning som kan göras sittande i en stol, och är därför lämplig för personer som har svårt att stå upp eller röra sig fullt ut.

Läs mer »