Joyvest finns idag runt om hela Sverige och används inom flera områden. Men största området är inom Demensvården. Då just musik är ett sådant bra verktyg att komma i kontakt & påverka personer med en demenssjukdom. Fler & fler kommuner börjar ansluta sig till BPSD-registret och i detta inlägg ska jag berätta om 2 vanliga symtom och hur Joyvest kan vara ett alternativ som åtgärd.
Ni kan läsa vårt tidigare inlägg kring BPSD- registret, Här
När det gäller vård av personer med beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD). Är det avgörande att ta itu med de utmaningar som orolighet och depression kan medföra. En innovativ metod som har visat sig vara framgångsrik är att kombinera användningen av BPSD-registret med ett unikt verktyg som heter Joyvest. I det här blogginlägget kommer vi att utforska hur man kan använda Joyvest för att främja glädje, skapa rutiner. Men också förbättra välbefinnandet för personer med demens sjukdomar som besitter orolighet och ångest.
Vad är Joyvest?
Joyvest är en aktivitsväst som syftar till att skapa en positiv och engagerande miljö för personal & personer med en demenssjukdom. Det kombinerar musik, rutiner och interaktion för att öka välbefinnandet och minska symtomen på orolighet och depression. Genom att använda Joyvest tillsammans med BPSD-registret kan vårdgivare skapa en strukturerad och meningsfull vårdplan som främjar aktivitet, glädje och självständighet.
Använd Joyvest för att främja glädje och samtal
Användningen av Joyvest kan på många sätt främja glädje och samtal. Musik är en kraftfull kommunikationsform som når djupt in i våra känslor och kan skapa en stark koppling mellan människor. Eller att minnen väcks så att ett enklare samtal kan skapa för att få en djupare relation. Fick själv en så fin berättelse ifrån en kvinna på ett boende när vi lyssnade på en “Dans på Brännö brygga”. Visade sig att hon hade seglat runt västkusten varje sommar under hennes ungdom..
En fin bild ovanför ifrån får film, se den här.
Skapa rutiner för en aktiv dag
En viktig del av att arbeta med Joyvest är att etablera dagliga rutiner för personer med omsorgsbehov. Rutiner ger struktur och förutsägbarhet, vilket kan minska oro och förvirring. Att börja varje dag med en speciell låt kan vara ett fantastiskt sätt att inleda dagen på ett positivt sätt. Musik har visat sig ha en kraftfull inverkan på humör och kan bidra till att skapa en positiv atmosfär. Välj en låt som personen tycker om och som framkallar glada minnen och sjung tillsammans. Eller dansa till musiken för att skapa en engagerande och aktiv start på dagen.
Kopplingen mellan Joyvest och BPSD-registret
Genom att kombinera användningen av Joyvest kopplat till åtgärder från BPSD-registret kan vårdgivare och omvårdnadspersonal dokumentera. Och utvärdera effekterna av olika aktiviteter och interaktioner på personens välbefinnande och symtom. Genom att noggrant övervaka och analysera data kan man identifiera vilka metoder och aktiviteter som är mest effektiva för varje individ. Detta bidrar till att skapa en individanpassad vårdplan som främjar glädje, minskar orolighet och depression. Samt förbättrar livskvaliteten för personer med demenssjukdomar. Kommer det in i genomförande planen blir det enklare för personalen att veta vad som fungerar bäst för brukaren.
Avslutningsvis
Att använda Joyvest tillsammans med BPSD-registret kan vårdgivare och omvårdnadspersonal skapa en positiv och engagerande miljö för brukarna. Genom att sätta rutiner. Börja dagen med en låt och använda interaktiva samtal kan man främja glädje, aktivitet och social interaktion. Genom att kontinuerligt dokumentera och utvärdera resultaten kan man skapa en individanpassad vårdplan. Som hjälper till att minska symtom på orolighet och depression och förbättra välbefinnandet för personer med en demens sjukdom. Med Joyvest och BPSD-registret kan vi ta ett steg närmare att erbjuda optimal vård och skapa meningsfulla och glädjefyllda stunder för våra omsorgstagare.