Handla

En smiley för att visa en stund av glädje

Aktiviteter till äldreboende – aktivitetsplan och aktivitetskalender

Letar du efter inspiration till nya aktiviteter för äldre som bor på äldreboenden? Är du på jakt efter ett aktivitetsschema späckat med meningsfulla aktiviteter? Vi har samlat över tips på aktiviteter och skapat ett exempel på ett aktivitetsschema som du kan ladda hem och anpassa.

Vill du ha aktivitetskalendern och över 100 meningsfulla aktiviteter?

Fyll i era uppgifter nedan, och så skickas ett email till dig inom ett par minuter.

Stöd till dig med ansvar för aktiviteter på ett äldreboende

Om du är här och läser är det sannolikt för att du har något form av ansvar för aktiviteterna på det äldreboende du jobbar på. Du har ett viktigt jobb som kräver eftertanke, kreativitet, pedagogik, lyhördhet, planering… Ja, verkligen en bred palett av kunskap och erfarenhet! I detta inlägg hoppas vi kunna inspirera och stötta dig med tips på aktiviteter och en guide för hur du utformar en aktivitetsplan.

Vi har pratat med mängder av aktivitetscoacher och djupdykt i flertal forum där aktivitetscoacher och annan personal inspirerar varandra. Resultatet?

Guide för att göra en anpassad aktivitetsplan

Det är i slutendan vad för aktiviteter vi fyller våra dagar med som ger dem mening. En aktivitet kan innefatta så mycket, allt från en social, fysisk eller mental aktivitet och kan vara stor som liten. Ibland är aktiviteten spontant påkommen, och ibland är den planerad. 

13 enkla tips på hur du skapar en aktivetsplan

Här är några tips för att hjälpa dig att lägga upp en effektiv aktivitetsplan:

  1. Utvärdera behoven och intressena
    Börja med att intervjua de boende och deras anhöriga för att förstå deras individuella behov, intressen och preferenser när det gäller aktiviteter.
  2. Utvärdera vad för aktiviteter som ni redan har
    Skriv en lista på det ni redan har och gärna med något kommentar hur det fungerar.
  3. Försök variera aktiviteterna
    Erbjud en mångfald av aktiviteter för att tillgodose olika intressen och förmågor. Inkludera fysiska, kognitiva, sociala och kulturella aktiviteter.
  4. Skapa en månatlig kalender
    Utveckla en månatlig kalender som inkluderar olika aktiviteter varje dag. Det kan vara allt från motion, konst och hantverk, musik, spel, och utflykter.
    Klicka här för att få ett exempel på hur en aktivitetskalender kan se ut.

  5. Anpassa aktiviteterna
    Se till att aktiviteterna är anpassade efter individuella behov och förmågor. Erbjud alternativa aktiviteter för dem som inte kan delta fullt ut i vissa aktiviteter.
  6. Fånga de spontana ögonblicken
    De planerade aktiviteterna kan utgöra en stomme i ert aktivitetserbjudande, men glöm inte bort alla de spontana stunderna. Vi har exempelvis själva tagit fram ett hjälpmedel, Joyvest, som gör det enkelt att skapa en spontan stund av både glädje och rörelse genom musik.
    Läs mer om detta längre ner.

  7. Använd resurser i samhället 
    Dra nytta av samhällets resurser genom att bjuda in föreläsare, konstnärer och musiker att komma och engagera de boende.
  8. Integrera minnesvård
    Om det finns boende med demenssjukdomar, inkludera minnesvårdaktiviteter som reminiscensgrupper, musikterapi och konstterapi.
  9. Främja social interaktion
    Planera aktiviteter som uppmuntrar social interaktion och gemenskap, som t.ex. kaffestunder, spelkvällar och gruppövningar.
  10. Regelbundna temadagar
    Skapa temadagar eller temaveckor, som en “Hawaiian Luau”-dag eller en “Nostalgivecka,” där aktiviteterna är relaterade till det valda temat. Antingen hittar du på helt egna teman, eller så tar du inspiration från en officiell lista. 
  11. Uppmuntra frivilligt arbete
    Främja frivilligt arbete genom att erbjuda möjligheter för de boende att hjälpa till med små uppgifter eller evenemang som att plantera blommor, hjälpa till med välgörenhetsprojekt, skala potatis, duka med mera.
  12. Utvärdera och justera
    Följ upp och utvärdera regelbundet hur aktiviteterna fungerar och ta hänsyn till feedback från de boende och personalen. Justera planen efter behov.
  13. Personalutbildning
    Se till att personalen är välutbildad och känner till hur man genomför aktiviteter på ett tryggt och engagerande sätt.

Exempel på en aktivitetskalender för äldreboende

En aktivitetskalender, eller aktivitetsschema, är ett bra sätt att få en struktur aktivitetsutbudet ni har på ert äldreboende. En aktivitetskalender kan vara i form av ett veckoschema, månadsschema eller till och med ett år. Vi har gjort ett exempel på ett aktivitetsschema som sträcker sig fyra veckor. Den är i Word vilket gör det lätt för dig att ändra och anpassa.

Klicka här för att få aktivitetskalendern

Lista med 100 meningsfulla aktiviteter till äldreboenden

Vi har också skapat en omfattande lista med över hundra aktiviteter anpassade för äldre. Vi förstår att det ibland kan vara svårt att komma på meningsfulla aktiviteter att fylla dagarna med. Många av dessa aktiviteter går lika bra att använda på demensboenden, dagverksamheter, inom hemtjänst, träffpunkter med mer. Använd listan i kombination med aktivitetskalendern för att skapa ett anpassat och mångsidigt aktivitetserbjudande. Här är 10 exempel från listan:

  • Musikunderhållning: Anordna konserter eller musikframträdanden med lokala musiker eller musikterapeuter.
  • Teater: Delta i eller titta på små teaterföreställningar.
  • Dansklass: Anordna en dansklass
  • Läsgrupper: Starta en bokklubb eller organiserar regelbundna högläsningssessioner.
  • Trädgårdsarbete: Skapa en trädgård där de äldre kan odla blommor eller grönsaker.
  • Konst och hantverk: Anordna målar-, handarbets- eller keramikklasser.
  • Minnesvård: Spel som minneslekar och pussel kan hjälpa till att bibehålla kognitiv funktion.
  • Promenader: Organisera gruppromenader i trädgården eller närliggande parker.
  • Filmvisningar: Ordna filmkvällar med klassiska filmer eller populära filmer från de äldres tid.
  • Yoga och avslappning: Erbjud yoga- eller avslappningsklasser för att främja fysisk och mental hälsa.

Ta del av aktivitetskalendern och exempel på över 100 meningsfulla aktiviteter

Fyll i era uppgifter nedan, och så skickas ett email till dig inom ett par minuter.

Aktiviteter för de spontana ögonblicken

Även om de planerade aktiviteterna kan agera en kärna i ert aktivitetsutbud är det viktigt att ta tillvara på alla möjligheter att skapa en meningsfull dag. Om någon är särskilt pratsam eller sprider positiv energi kan det vara ett utmärkt tillfälle att bygga vidare och göra en aktivitet.

När du stöter på ett sådant ögonblick då du känner ser möjligheten att skapa en spontan stund av glädje är Joyvest den perfekta följeslagaren. Vi har tagit fram en aktivitetsväst (vissa kallar den musikväst) för att underlätta för dig att skapa spontana stunder av glädje och rörelse med kraften av musik. Oavsett om du vill organisera en gruppaktivitet, åtgärda beteenden mot BPSD-registret eller ta aktiviteten till er gäst kan Joyvest hjälpa dig att göra det till verklighet. Läs mer om hur Joyvest funktioner här.

Tre bilder på en dam som får Joyvest hängd över axlarna

Nyhet! Vi har släppt en dokumentärserie:
Vad är ett leende värt?