Vad är BPSD-registret och vilka åtgärder finns det?
BPSD-registret, som står för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, är en viktig del av vården för människor med demenssjukdomar. Att hantera BPSD är en utmaning för vårdpersonal och anhöriga. Det finns många åtgärder som kan hjälpa till att lindra symtomen. Här kommer vi att fokusera på två särskilt effektiva metoder: musik och rörelse och hur du kan använda Joyvest. För dig som inte känner till Joyvest är det en musikväst/aktivitetsväst som används för aktivering. Välfärdsteknik och digital teknik kan användas som åtgärd inom BPSD-registret.
Musikterapi har visat sig ha en avslappnande och lugnande effekt på människor med demens. Detta beror på musikens förmåga att nå direkt till den emotionella delen av hjärnan, vilket kan bidra till att reducera ångest, stress och aggression. Att lyssna på musik som personen tidigare har gillat kan också förstärka minnen och känslor av tillhörighet. Därför kan musikterapi vara ett utmärkt supplement till den övriga vården när vi har personer som visar BPSD. Jag kommer berätta mer om hur ni kan använda Joyvest i detta område senare.
Ytterligare lästips för den som är intresserad hur BPSD-registret kom till: https://www.vardigt.se/artiklar/hur-kan-man-oka-livskvaliteten-for-personer-med-demenssjukdomar/
BPSD och åtgärderna rörelse och träning
Innan jag berättar mer om Joyvest, låt oss först prata mer om varför rörelse och träning är en viktig del i hantering av BPSD-registret. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka kroppens kapacitet att hantera stress, samtidigt som det kan bidra till att förbättra humör och minne. Dans, gymnastik eller promenader är exempel på aktiviteter som kan passa bra för personer med demens. Viktigt är att anpassa aktiviteterna till personens förmåga och intressen, för att säkerställa en positiv upplevelse. Sammanfattningsvis är musik och rörelse två åtgärder som kan ha en positiv inverkan på människor med BPSD. Genom att använda dessa metoder som supplement till den övriga vården kan man förbättra livskvaliteten för personer med demenssjukdomar. Ni kan läsa mer och fördjupa på deras egna hemsida: https://bpsd.se/
Hur kan du använda musikvästen Joyvest som åtgärd mot symtomen ångest, motorisk orolighet och rastlöshet?
Joyvest, musikvästen/aktivitetsvästen, stimulerar till rörelse genom att sammankoppla användarens rörelse med musik. Den spelar endast musik när användaren rör på sig, eller snarare när användaren rör på dom tillhörande musikklämmorna. Musikspelaren sitter fastspänd på västen som man hänger över axlarna. Västen har en tyngd som skapar en lugnande effekt på bäraren och det ge en känsla av kontroll. Att ta på sig Joyvest är som att bli omfamnad i en kram. Fäst sedan musikklämmorna i exempelvis tröjärmen för att få individen att påverka musiken och röra sig till takt. Läs mer om Joyvest funktioner här: https://lyckna.com/hur-fungerar-joyvest/
Ha tålamod och våga prova flera gånger
Det kan ta ibland flera tillfällen innan åtgärder för BPSD visar resultat. Det gäller med andra ord att ha tålamod och våga prova flera gånger. Personen med BPSDs dagsform kan förstås också inverka i vilka åtgärder som fungerar och inte.
Om du är tveksam på hur personen med BPSD kommer att ta emot Joyvest kan du göra det i små steg. Börja exempelvis med att endast hänga Joyvest över axlarna och prata om hur det känns som en kram. Fäst sedan musikklämmorna på brukaren. Sätt på Joyvest och börja själv röra på dig för att stimulera att personen härmar dig. Börja nu att prata med brukaren om att det är han/hon som styr musiken. Vi får ofta kommentarer från verksamheter som använder Joyvest att man kan se på personen att han/hon rör sig mer kontrollerat och medvetet med hjälp av Joyvest. Även stolthet syns i brukaren att han/hon skapar musiken och påverkar sin omgivning.
Joyvest är en åtgärd som är värt att pröva för personer med exempelvis vandrande beteenden, rastlöshet eller oroliga. Testa flera gånger och tänk på hur förutsättningarna ser ut med tanke på dagsformen. Det kanske inte är först förrän vid femte dagen av dagligt användande som du kan se effekten. Vi fick hör av en kund provade att använda Joyvest dagligen med en person med BPSD som uttryckte mycket oro, och sökte efter stimulans. Efter ett par dagar av Joyvest var det brukaren som efterfrågade Joyvest då hon frågvist tillslut sa “västen” till personalen.
Se också till att dela med er av era resultat på era APT-er så att fler i personalen får kännedom över hur ni har arbetar. Här är BPSD-registreret ett utmärkt verktyg att kommunicera vilken effekt ert arbete haft!
Avslutningsvis, se här ett underbart filmklipp hur en brukare härmar personalen för att komma igång:
https://youtu.be/iZQBdC4xIrY
Tveka inte att införa musikterapi och regelbunden fysisk aktivitet med hjälp av Joyvest i den dagliga vården av personer med demens! Hör av dig till oss om du vill veta mer.