Handla

Dam dansar med sin Joyvest på ett Vardaga äldreboende

Sittgympa för äldre – tips på program

Idag tänkte jag skriva om en form av träning som passar perfekt för äldre personer: sittgympa. Sittgympa är en form av träning som kan göras sittande i en stol, och är därför lämplig för personer som har svårt att stå upp eller röra sig fullt ut.

Varför är sittgympa en bra aktivitet för äldre?

Sittgympa är bra för äldre personer eftersom det ger möjlighet att träna och hålla sig aktiv utan att behöva anstränga sig för mycket. Det är också bra för att förebygga fallskador, eftersom det hjälper till att stärka musklerna i benen och fötterna. Det kan vara bra att ha med en balansövning där stolen exempelvis kan användas som ett stöd.

Det finns många olika övningar som kan göras i sittgympa, såsom att lyfta vikter med armarna, göra armhävningar mot stolskanten och att göra benlyft medan man sitter. Det är också vanligt att man använder sig av olika redskap, såsom handträningsbollar och gummiband, för att göra övningarna lite mer utmanande.

Exempel på program för sittgympa

Här är ett förslag på ett sittgympaprogram som du kan prova:

    1. Uppvärmning: Sitt på stolen och alternera mellan att samtidigt lyfta höger ben och arm och vänster ben och arm. Håll gärna igång i ett par minuter eller tills du känner ett lätt flås.
    2. Rumpknip: Sitt på stolen med raka ben och rak rygg. Håll händerna på armstöden och knip åt rumpan. Om du orkar kan du försöka pressa upp dig så att du lyfter rumpan från stolen. Håll ställningen i några sekunder innan du sänker dig ner igen. Gör 8-12 repetitioner.
    3. Benlyft: Sitt på stolen med raka ben och rak rygg. Lägg händerna på armstöden. Lyft det ena benet så att det blir rakt ut från kroppen. Håll ställningen i några sekunder innan du sänker det igen. Byt ben och gör 8-12 repetitioner per ben.
    4. Sidolyft: Sitt på stolen med raka ben och rak rygg. Håll händerna på armstöden. Lyft den ena sidan av rumpan så att du viker dig åt sidan. Håll ställningen i några sekunder innan du sänker ner dig igen. Byt sida och gör 8-12 repetitioner per sida.
    5. Ryggrotsrotation: Sitt på stolen med raka ben och rak rygg. Håll händerna på armstöden. Rör ryggen från vänster till höger så att du viker dig åt sidan. Gör 8-12 repetitioner åt vardera hållet.
    6. Skulderbladspress: Sitt på stolen med raka ben och rak rygg. Håll händerna på armstöden. Pressa skulderbladen mot ryggstödet så att du spänner bröstkorgen. Håll ställningen i några sekunder innan du slappnar av igen. Gör 8-12 repetitioner.

     

    Bra jobbat! Avsluta gärna med en lätt nedvarvning och/eller stretching. Du bör också använda en bra och bekväm stol när du utför övningarna. Öka gradvis svårighetsgraden och antalet repetitioner efter hand som du blir starkare och mer bekväm med övningarna.Människor som dansar, munnar som sjunger och saxofoner som spelar musik

    Se också till att samtidigt ha musik igång som du genomför sittgympan. Det blir då enklare, roligare, mer motiverande!

    Vill du ha en utskrivsvänlig version?

    Fyll i dina uppgifter så skickar vi en PDF som du enkelt kan skriva ut. Det kan ta upp till några minuter innan du får mailet.

    Demonstration av övningarna

    Här visar John hur du gör övningarna ovan.

    Vill du ha ett helt program i videoformat kan vi tipsa om Sofia Åhman. Här kan du se ett exempel som finns tillgängligt på SVT Play.

    Motiveras med rätt hjälpmedel

    På äldreboenden görs ofta sittgympa ofta i grupp, vilket är bra för att deltagarna då kan motivera varandra. Sittgympa kan också göras individuellt, men för att det ska bli kul och motiverande kan man behöva lite stöd. För att hålla uppe motivationen kan man antingen sätta på ett videoklipp med exempelvis Sofia Åhman, men ett annat tips är att använda sig av aktivitetsvästen Joyvest.

    Joyvest spelar musik när användaren rör på sig, vilket håller användaren motiverad. Det går att utforma allt från balansövningar till gångträning till sittgympa med hjälp av Joyvest. Joyvest är också lämpligt för människor som har svårigheter att ta till sig instruktioner, exempelvis vid en som en följd av en demenssjukdom.

    Här kan du få tips på hur andra använder sig av Joyvest

    Här kan du lära dig mer om hur Joyvest fungerar

    Sittgympa inom hemtjänsten som en hälsofrämjande insats

    Tiden för ett besök inom hemtjänsten är ofta väldigt begränsad och det kan vara svårt att finna tid till de behov som man ser att personen har. Utöver detta framkommer det i en forskningsrapport från Nestor FoU-Center att omsorgspersonalen inom hemtjänsten inte såg “stöd till hälsofrämjande vanor” som en självklar del av arbetsuppgifterna. Äldre i Centrum skriver om resultaten här.

    Det finns många sätt som hemtjänstpersonal kan stötta omsorgstagaren till ett mer gott leverne genom exempelvis fysisk aktivitet, som inte tar så mycket tid i anspråk. Det kan exempelvis vara just att lämna en Joyvest, att visa hur man startar ett klipp för ett träningsprogram för sittgympa, att se till att personen har tillgång till musik han/hon tycker om, och mycket mer.

    Nyhet! Vi har släppt en dokumentärserie:
    Vad är ett leende värt?