Vad är en meningsfull aktivitet?
Innan vi dyker in och tittar på olika hjälpmedel för aktivering är det värt att först beskriva vad en meningsfull aktivitet är och varför det är viktigt.
En meningsfull aktivitet är en sysselsättning som ger en person en känsla av mening och syfte, och som kan bidra till personens välbefinnande och livskvalitet. Från ett arbetsterapeutiskt perspektiv handlar det om att hitta aktiviteter som passar den enskilda personens intressen, förmågor och behov. Det är aktiviteter som kan bidra till att stärka personens självständighet, självkänsla och delaktighet i samhället.
Meningsfulla aktiviteter kan vara både praktiska och kreativa, och kan involvera allt från att utföra dagliga sysslor och hushållsarbete till att skapa konst, musik eller annat. Arbetsterapeuter kan hjälpa att hitta meningsfulla aktiviteter genom att titta på personens intressen, förmågor och behov, och genom att anpassa aktiviteterna efter personens specifika förutsättningar. Målet är att hitta aktiviteter som är utmanande, men ändå lämpliga för personen, och som ger möjlighet till lärande och utveckling.
För att återkoppla detta till ämnet för detta inlägget – hjälpmedel för aktivering – kan det vara en god idé att just ha många olika lösningar. Se det som en lite verktygslåda där de olika verktygen används i olika situationer.
Hjälpmedel för fysisk, mental och social aktivitet
Behovet av aktivitet för kropp och sinne lämnar oss aldrig. Aktivitet är nära sammankopplat med vårt välbefinnande. Ökar du kroppslig aktivitet, brukar också hjärnan få jobba mer. Muskler (inkl. hjärnan) mår bra av att användas! Att skapa en meningsfull och personcentrerad aktivitet kan vara en utmaning, men det finns många olika lösningar som kan vara till hjälp. Nedan är ett par exempel. Vi har själva inte gjort en utvärdering och har därför valt att inte skriva ut några leverantörer.
VR – förflytta sinnet till en annan plats
Det finns flera leverantörer av VR anpassat för just omsorgen på marknaden. Rätt utnyttjat kan VR vara ett kraftfullt verktyg för att skapa en meningsfulla aktiviteter. Tänk att kunna få resa till Frankrike och barndomshemmet på mindre än en minut?
Musikväst, musikdocka, enkel musikspelare
Det finns många musikrelaterade hjälpmedel för aktivering. Inte minst vår egna Joyvest, som spelar musik när du rör på dig. Vi jobbar ständigt för att göra musik till en mer bestående del av dagens omvårdnadsarbete. Därför är det kul att just se att det finns andra som jobbar för samma sak. Utöver musikvästen/aktivitetsvästen Joyvest finns det musikkuddar som reagerar på taktil beröring, enkla musikspelare/radio anpassade för personer med demens och dockor som spelar musik.
Ljusspel – projektor som reagerar på rörelse
Det finns ljusspel där en projektor lyser upp en spelyta på golvet/bordet. Du kan välja mellan flera olika spel, men den gemensamma nämnaren är att du interagerar med spelet genom att röra händer eller fötter över spelytan.
Digitala terapidjur – robotdjur: katter, hundar och sälar
Många känner redan till dessa digitala terapidjur. Det som kanske kan vara nytt för dig är att dom finns i många olika varianter. Det finns terapidjur i flera olika hundraser, de finns som katter av olika slag och till och med sälar. Den gemensamma nämnaren är att de reagerar när du rör och vissa fall tittar på dem.
Tips på sökord: Sinnestimulerande, kognitiva, multisensoriska hjälpmedel, eller välfärdsteknik för aktivering
För att hjälpa dig att hitta till dessa kan det vara bra att veta att det kan kallas för många olika saker. Exempelvis “Sinnesstimulerande hjälpmedel”, “Multisensoriska hjälpmedel”, “Välfärdsteknik för aktivering”. Det kan också vara bra att i din Google-sökning lägga till vilken målgrupp du söker för, exempelvis “Välfärdsteknik för aktivering vid demens”. En del hjälpmedel nämligen kan vara specifikt framtagna för en specifik målgrupp. T.ex. Downs syndrom, personer med demenssjukdom så som Alzheimers, barn/vuxna/äldre, med mera.
Vad är ett sinnesstimulerande hjälpmedel?
Sedan ganska nyligen definierades begreppet “välfärdsteknik” av Socialstyrelsen:
Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för en person som har eller löper förhöjd risk att få en funktionsnedsättning.
Läs mer: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/e-halsa/valfardsteknik/
Sinnesstimulerande hjälpmedel är ett annat begrepp som används flitigt. Här är ett försök till att avgränsa detta:
Ett sinnesstimmulerande hjälpmedel är ett verktyg eller en anordning som används för att aktivera eller påverka olika sinnen hos en person. Det kan exempelvis vara synen, hörseln, känseln, lukten eller smaken. Dessa hjälpmedel kan användas för att stödja människor med olika funktionsnedsättningar, till exempel personer med demens, autism eller andra neuropsykiatriska tillstånd. Sinnesstimmulerande hjälpmedel kan också vara avsedda för personer som behöver extra stöd för att upprätthålla eller öka sin kognitiva förmåga. T.ex. genom att öka koncentrationen eller minnet. Exempel på sinnesstimmulerande hjälpmedel kan vara olika sorters leksaker, spel, musikinstrument, självmassageredskap eller lukt- och smakprov.
Fler lästips här
SKR tipsar om digitala lösningar för Aktivitet och Rörelse: https://skr.se/valfardsteknik/specifikvalfardsteknik/aktivitetochrorelse.67717.html
Demenscentrum tipsar om en rad olika länkar till Hjälpmedel och Aktivering: https://www.demenscentrum.se/arbeta-med-demens/metoder-och-arbetssatt/verktyg-i-varden/material-for-aktivering
Arbetsterapeuten Gun Aremyr har samlat relevanta länkar av olika slag, titta under flikarna “Aktivitet” och “Hjälpmedel”: https://www.gunaremyr.se/aktivitet/